Університетська автономія: ґенеза ідеї та історични й досвід її впровадження - Ківалов, Сергій Васильович; Кивалов, Сергей Васильевич; Kivalov, Sergiy V. (Одеса : Фенікс, 2015)
В статті аналізується генеза ідеї автономії вищих навчальних закладів від початку розвитку європейських університетів до кінця XIX ст. Показано, що концепт автономії університетів у середньовіччі мав в першу чергу зміст привілею, який забезпечував правову, політичну та економічну незалежність університету. Водночас не йшлося про академічну свободу. Лише в XIX ст., зі спробами поєднання наукової діяльності та університетів виникає концепт автономії університетів як втілення академічної свободи.

В статье анализируется генезис идеи автономии высших учебных заведений от начала развития европейских университетов до конца XIX в. Показано, что концепт автономии университетов в средневековье в первую очередь подразумевал привилегию, которая обеспечивала правовую, политическую и экономическую независимость университета. В то же время не шла речь об академической свободе. Лишь в XIX в., во время попыток объединения научной деятельности и университетов возникает концепт автономии университетов как воплощение академической свободы.

The article analyzes genesis of the idea about autonomy of higher educational institutions since the beginning of European universities until the end of the XIX century. It was demonstrated that the concept of university autonomy in the Middle Ages was primarily the privilege, which provided legal, political and economic independence of the university. At the same time it did not embraced academic freedom. Only in the XIX century with attempts to combine scientific activity and universities, the concept of university autonomy emerged as the embodiment of academic freedom.
Ківалов С. В. Університетська автономія: ґенеза ідеї та історични й досвід її впровадження / С. В. Ківалов // Актуальні проблеми політики зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), Л. І. Кормич (заст. голов. ред.), М. А. Польовий (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2015. – Вип. 56. – С. 3-11.
Keywords: історія вищих навчальних закладів; вищі навчальні заклади; університетська автономія; автономія вищих навчальних закладів; правова незалежність університету; політична незалежність університету; економічна незалежність університету; академічна свобода; история высших учебных заведений; высшие учебные заведения; университетская автономия; автономия высших учебных заведений; правовая независимость университета; политическая независимость университета; экономическая независимость университета; академическая свобода; history of higher educational institutions; higher educational institutions; university autonomy; autonomy of higher educational institutions; legal independence of the university; political independence of the university; economic independence of the university; academic freedom