Гендерні особливості розвитку тривожних розладів у працівників закладів охорони здоров’я : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Костюк, Вероніка Сергіївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Дипломна робота присвячена вивченню гендерних особливостей розвитку тривожних розладів у працівників закладів охорони здоров'я, зокрема виявленню впливу гендерних факторів на рівень тривожності та професійного вигорання серед медичних працівників. В роботі розглядаються основні аспекти тривожних розладів, зокрема емоційна чутливість і схильність до стресу в контексті гендерної належності, а також професійний контекст медичної діяльності, що може стати додатковим фактором виникнення тривожності та вигорання. Загальна вибірка складала 30 респондентів, з яких 15 жіночої статі та 15 чоловічої статі. За результати тестування на тривогу та професійне вигорання, було зроблено висновок, що за «шкалою тривоги Бека», що 33% чоловіків потрапляє в нормальний діапазон тривоги в порівняні з жінками 13%. Значна кількість жінокмедичні працівники продемонстрували вищий рівень емоційного виснаження 40% порівняно з їхніми колегами-чоловіками 26,7%. Визначено важливість гендерно-специфічних підходів до психічного здоров'я медичних працівників та пропонуємо низку заходів для зниження рівня тривожності та профілактики бадьорості. Рекомендації щодо включення впровадження тренінгів із управління стресом, психологічну підтримку та оптимізацію робочих графіків для забезпечення емоційного благополуччя працівників. The thesis is dedicated to studying the gender-specific features of anxiety disorders development among healthcare workers, focusing on the impact of gender factors on the levels of anxiety and professional burnout among medical professionals. The research explores the main aspects of anxiety disorders, such as emotional sensitivity and susceptibility to stress within the context of gender, as well as the professional environment of medical practice, which can be an additional factor contributing to anxiety and burnout. The study sample consisted of 30 respondents, including 15 women and 15 men. According to the results of testing for anxiety and professional burnout, it was concluded that, based on the Beck Anxiety Inventory, 33% of men fell within the normal range of anxiety compared to 13% of women. A significant proportion of female healthcare workers demonstrated a higher level of emotional exhaustion—40%, compared to 26.7% of their male colleagues. The research emphasizes the importance of gender-specific approaches to the mental health of healthcare workers and proposes several measures to reduce anxiety levels and prevent burnout. Recommendations include stress management training, psychological support, and optimization of work schedules to ensure emotional wellbeing among staff.
Костюк В. С. Гендерні особливості розвитку тривожних розладів у працівників закладів охорони здоров’я : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / В. С. Костюк. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 43 с.
Keywords: тривожність; професійне вигорання; медичні працівники; гендерні особливості; стрес; психологічне здоров’я; anxiety; professional burnout; healthcare workers; gender differences; stress; psychological well-being