Особливості концентрації уваги при різних режимах онлайн навчання : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Сорокопуд, Ольга Олександрівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Робота присвячена теоретико-емпіричному дослідженню особливостей концентрації уваги при різних режимах онлайн навчання. Актуальність дослідження зумовлена масовим переходом освітніх закладів України на дистанційні формати внаслідок воєнного стану та необхідністю розробки ефективних стратегій підтримання концентрації уваги в цифровому середовищі. Здійснено теоретичний аналіз наукових підходів до вивчення концентрації уваги в умовах онлайн-навчання та визначено ключові чинники, що впливають на когнітивну ефективність школярів. За результатами емпіричного дослідження встановлено, що школярі в офлайн-режимі демонструють статистично значуще вищі показники концентрації, стійкості, вибірковості уваги та вдвічі вищу самооцінку якості зосередженості порівняно з онлайн-групою. Встановлено, що онлайн-навчання супроводжується значно вищим рівнем емоційного навантаження, включно з тривогою, провиною та страхом. На основі результатів дослідження розроблено програму тренінгу розвитку соціально-емоційної компетентності та практичні рекомендації щодо оптимізації освітнього процесу з урахуванням особливостей концентрації уваги в різних форматах навчання. Розроблені матеріали можуть бути використані педагогами, методистами та адміністрацією закладів освіти для підвищення ефективності дистанційного та змішаного навчання. The paper is devoted to the theoretical and empirical study of attention concentration features in different online learning modes. The relevance of the research is determined by the massive transition of Ukrainian educational institutions to distance learning formats due to martial law and the need to develop effective strategies for maintaining attention concentration in digital environments. A theoretical analysis of scientific approaches to studying attention concentration in online learning conditions has been conducted, and key factors affecting studentsʼ cognitive efficiency have been identified. Based on empirical research results, it has been established that students in offline mode demonstrate statistically significantly higher indicators of concentration, stability, selectivity of attention, and twice higher self-assessment of concentration quality compared to the online group. It has been determined that online learning is accompanied by significantly higher levels of emotional burden, including anxiety, guilt, and fear. Based on the research results, a social-emotional competence development training program and practical recommendations for optimizing the educational process considering attention concentration features in different learning formats have been developed. The developed materials can be used by teachers, methodologists, and educational institution administrators to improve the effectiveness of distance and blended learning.
Сорокопуд О. О. Особливості концентрації уваги при різних режимах онлайн навчання : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / О. О. Сорокопуд. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 64 с.
Keywords: концентрація уваги; онлайн навчання; дистанційна освіта; емоційний стан; когнітивні функції; соціально-емоційна компетентність; attention concentration; online learning; distance education; emotional state; cognitive functions; social-emotional competence