Комплексний аналіз психологічних детермінант схильності до вживання психоактивних речовин у старших підлітків : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Козакевич, Анна Іванівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У роботі описано етапи організації та проведення емпіричного дослідження, методи та методики вивчення рівня тривожності, агресивності, типів акцентуацій характеру та схильності до адиктивної поведінки у старшому підлітковому віці. Встановлено наявність взаємозв’язків між високим рівнем тривожності, агресії, окремими акцентуаціями характеру (сензитивною, астено-невротичною, гіпертимною, циклоїдною, лабільною) та схильністю до вживання психоактивних речовин. Описано авторську профілактичну програму психокорекційного тренінгу, спрямовану на зниження рівня тривожності й агресивності в підлітків. Надано психологічні рекомендації щодо профілактики залежної поведінки та формування емоційної саморегуляції. The work describes the stages of organization and implementation of empirical research, methods and techniques for studying anxiety levels, aggressiveness, types of character accentuations, and susceptibility to addictive behavior in late adolescence. The study revealed significant correlations between high levels of anxiety, aggression, specific types of character accentuations (sensitive, astheno-neurotic, hyperthymic, cycloid, labile), and the propensity to use psychoactive substances. An original preventive training program was developed, aimed at reducing anxiety and aggression among adolescents. Psychological recommendations are provided for the preventionof addictive behavior and development of emotional self-regulation.
Козакевич А. І. Комплексний аналіз психологічних детермінант схильності до вживання психоактивних речовин у старших підлітків : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / А. І. Козакевич. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 53 с.
Keywords: тривожність; агресивність; акцентуації характеру; підлітковий вік; адиктивна поведінка; психоактивні речовини; профілактика; психокорекційний тренінг; anxiety; aggressiveness; character accentuations; adolescence; addictive behavior; psychoactive substances; prevention; psychological training