Незалежність як принцип діяльності арбітражного керуючого - Данілов, Артем Іванович; Данілов, А. І.; Danilov, Artem I. (Київ : Ін Юре, 2018)
Незалежність арбітражного керуючого є центральним елементом його правового статусу та водночас принципом арбітражного управління. Незалежність безпосередньо впливає на ефективність діяльності арбітражного керуючого та здатність досягати мети арбітражного управління – забезпечення балансу інтересів осіб, що беруть участь у справі про банкрутство. З огляду на це, забезпечення не- залежності арбітражного керуючого як необхідної передумови його об’єктивності та неупередженості є принциповим завданням при проведенні процедур банкрутства. Досвід функціонування в Україні інституту арбітражного керуючого засвідчив наявність теоретичних і практичних проблем, пов’язаних із забезпеченням незалежності арбітражного керуючого, які потребують наукової розробки та осмислення. Актуальність теми статті обумовлюється відсутністю комплексних досліджень принципу незалежності арбітражного керуючого, а також наявністю багатьох невирішених питань, що стосуються незалежності арбітражного управління у процедурах банкрутства. Метою статті є аналіз причин, що мають негативний вплив на практичну реалізацію принципу незалежності арбітражного керуючого при здійсненні повноважень розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора в процедурах банкрутства, а також викладення власного бачення шляхів підвищення рівня незалежності арбітражного керуючого. Розглянуто принцип незалежності арбітражного керуючого. Сформульовано поняття незалежності арбітражного керуючого, досліджено чинники, що забезпечують незалежність арбітражного управління. Запропоновано заходи, спрямовані на підвищення рівня самостійності та неупередженості арбітражного керуючого. Автор доходить висновку, що встановлений законодавством принцип незалежності арбітражного керуючого має декларативний характер. Для реального втілення в життя принципу незалежності арбітражного керуючого необхідні спільні зусилля держави та професійної спільноти арбітражних керуючих щодо побудови системи ефективно працюючих елементів організаційного, компетенційного, матеріального та особистісного характеру.

Independence of an insolvency officer is the core element of his/her legal status and at the same time the principle of arbitration management. Independence directly affects the efficiency of an insolvency officer’s performance and the capability to achieve the goal of arbitration management – which is to assure an appropriate balance of interests of the persons involved in a bankruptcy case. In the context of this goal, for bankruptcy proceedings it is crucial to ensure an insolvency officer’s independence as a necessary prerequisite for fairness and impartiality of the process. The institutional experience of insolvency officer’s functioning in Ukraine has revealed some theoretical and practical issues associated with ensuring of insolvency officer’s independence, and these issues require scientific research and understanding. The relevance of the central topic of this article ensues from the lack of comprehensive studies of the principle of insolvency officer’s independence, and also from many unresolved issues which may be seen today in relation to the independence of an insolvency officer in bankruptcy proceedings. The purpose of the article is to analyze the reasons which negatively affect the practical implementation of the principle of an insolvency officer’s independence in the context of exercising the powers of asset manager, rehabilitation manager and liquidator in the bankruptcy proceedings, and also to present the author’s vision of the ways to enhance the level of insolvency officer’s independence. The author reviews the principle of an insolvency officer’s independence; formulates the concept of independence of an insolvency officer and examines the factors ensuring the independence of arbitration management. At the same time, the author suggests which measures may be taken to enhance the level of independence and impartiality of an insolvency officer. The author comes to the conclusion that the principle of an insolvency officer’s independence established by the legislation has a declarative nature. For a real implementation of the principle of an insolvency officer’s independence, joint efforts of the State and the professional community of insolvency officers are needed with a view to building of the system of efficient elements of an organizational, competency-related, material, and personal nature.
Данілов А. І. Незалежність як принцип діяльності арбітражного керуючого / А. І. Данілов // Право України. – Київ : Ін Юре. – 2018. – №. 5. – С. 252-267.
Keywords: банкрутство в Україні; арбітражний керуючий; незалежна професійна діяльність; конкурсний процес; bankruptcy in Ukraine; insolvency officer; independent professional activity; competitive process; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE