Зі спостережень за динамікою наголошення в східнополіських говірках - Марєєв, Д. А.; Марєєв, Дмитро; Mareyev, D. A. (ВД "Гельветика", 2017)
У статті проаналізовано деякі тенденції наголошення в українських східнополіських говірках. На основі зіставлення матеріалів «Атласу української мови» (середина XX cm.) і власних експедиційних записів автора 2010 2016рр. визначено, які форми в досліджуваних говірках зберегли наголосові ознаки середини XX cm., які збільшили або зменшили функційну активність. Визначено причини змін наголошення окремих словоформ.

The article presents some tendencies of accentuation in the Ukrainian Eastern Polessian dialect. Based on the comparison of the materials of the Ukrainian Language Atlas (middle of the 20 th century) and the author s own expedition records in 2010-2016 it was determined accent forms in the dialects of the investigated area which retained the signs of the middle of the 20th century and which increased or decreased theirfunctional activity. The reasons for the change were determined.
Марєєв Д. А. Зі спостережень за динамікою наголошення в східнополіських говірках / Д. А. Марєєв // Одеський лінгвістичний вісник. – 2017. – Вип. 10. – Т. 2. – С. 35-40.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; східнополіські говірки; наголос; акцентний тип; інтерференція; Eastern Polessian dialects; accent; accent type; interference